Naslovnica Kultura Hipsterska subkultura koja je preplavila svijet

Hipsterska subkultura koja je preplavila svijet

Tokom proteklih pet-šest godina otkako je naprasno počela da se upotrebljava u govoru, reč hipster postala je jedan od najtraženijih pojmova u online rečnicima širom sveta. Međutim, postavlja se pitanje: šta ta reč uopšte označava i kad je počela da se koristi?

Definicija hipstera

Termin hipster prvi put se pojavio tokom zlatne ere džeza i označavao je ljubitelje ovog žanra. Kasnije, svi od hipika pa do pankera i underground rokera nazivani su hipsterima, zbog alternativnog načina oblačenja i ponašanja.

Norman Majler u svom eseju „Beli crnac” okarakterisao je hipstere kao „moderne egzistencijaliste, razvedene od društva i na putovanju samospoznaje”.

Iako je hipstere gotovo nemoguće definisati jer konstantno evolviraju, Majlerovo objašnjenje je postalo univerzalna deviza svih hipstera.

Hipsteri se suprotstavljaju statusu kvo – oni beže od kiča savremenog društva i mozgova ispranih popularnom kulturom i vraćaju retro stil, vrednosti i način života.

Hipsterska subkultura koja je preplavila svijetOni smatraju da stil nije nešto što se gradi po popularnim lancima butika, već ormarima baka i deka, second hand prodavnicama ili šivenjem i prekrajanjem. Uvode štreberski i pomalo nemaran izgled kao imperativ za dobar ukus – nose tzv. Badi Holi naočare, iscepane farmerke, iznošene košulje, vintidž i indi garderobu.

Po svemu sudeći, njihova zamisao da budu „kul bez previše truda” uspešno je ostvarena. Svojim neuklapanjem, ali istovremeno i uglavljivanjem u savremene društvene tokove svakako privlače pažnju.

Dok sa jedne strane popularizuju organsku hranu bez glutena, ostajući verni moderno postavljenim vrednostima, ipak se ne odriču cigareta i alkohola. Takođe, iako imaju najbolje izume tehnologije, poput iPhone telefona, ipak i dalje ponosno koriste pisaću mašinu i radije kupuju ploče nego CD-ove.

Trend 21. veka

Ekspanzija hipstera obuhvatila je čitavu planetu, toliko da je sada lako moguće razgraničiti da li je neka osoba hipster ili nije.

Ukoliko nosi naočare iako nema dioptriju, na majici ima odštampan logo nekog alternativnog benda (kao što su Nirvana ili Pink Floyd), slojevito se oblači i kombinuje, na primer, haljine sa martinkama ili iscepane farmerke sa sakoom, ne mari za neurednu kosu i bradu, značajnu pažnju posvećuje svom Instagram profilu ili blogu, u slobodno vreme gleda filmove Vesa Andersona ili Džima Džarmuša, čita Murakamija, pije kafu i vozi bicikl – onda u svom društvu imate pravog hipstera.

I pored ovoga, takva jedna osoba retko će vam sama priznati da je hipster. Priznanje bi bila neka vrsta diskvalifikacije iz te igre protivteže savremenom društvu.

Nenamerno ukalupljivanje

Ipak, uprkos tome što se hipsteri zdušno protive modernoj potrošačkoj kulturi i suprotstavljaju uniformisanoj masi, vremenom su na neki način postali deo iste.

Hipsterska subkultura koja je preplavila svijet

Kako to obično biva kad obrnuta psihologija radi umesto nas, samom činjenicom da su se hipsteri trudili da svojim stilom i ponašanjem deluju kao da ih nije briga – skretali su pažnju na sebe i stekli veliki broj poštovalaca.

Modni brendovi, kao što su The Gap i Urban Outfitters, stvorili su čitave kolekcije namenjene isključivo hipsterima. Iako su hipsteri težili da predstavljaju sve ono što se ne može videti na televiziji, danas su sve vrste medija preplavljene njima i mnoge poznate ličnosti usvajaju i promovišu njihove vrednosti.

I pored ovoga, potkultura hipstera neprestano se širi i razvija, prisvajajući neke nove standarde, ali i vraćajući u punom sjaju one stare. Ukoliko hipsterski stil ne postane samo još jedan uniformisan i prolazan trend, vrlo je verovatno da će biti krajnje revolucionaran na svim poljima društvenog života.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here