Naslovnica Hercegovina Hercegovina u mraku zbog “Elektroprenosa” BiH

Hercegovina u mraku zbog “Elektroprenosa” BiH

Opštine Bileća i Berkovići dobile su električnu energiju nakon što su od sinoć bile u mraku zbog kvara na transformatoru u vlasništvu “Elektroprenosa BiH”.

Izvršni direktor preduzeća “Elektro-Hercegovina” za tehničke poslove Nebojša Rikalo Srni je potvrdio da je kvar na energetskom transformatoru u trafo stanici 110 Bileća otklonjen u 9.30 časova, nakon čega su ove hercegovačke opštine dobile struju.

On podsjeća da je, zbog sličnog kvara, opština Nevesinje na Božić bila bez napajanja električnom energijom duži period.

“Izdvajanjem Elektroprenosne kompanije iz sistema `Elektroprivrede Republike Srpske` ostalo je niz nejasnoća i nedorečenosti, što dovodi do problema u sigurnosti napajanja krajnjih kupaca na području Hercegovine i zbog čega je naše preduzeće kao distributer i snabdjevač često izloženo neprijatnostima, a nekad i tužbama krajnjih kupaca struje”, kaže Rikalo.

On ističe da je u proteklom periodu na području Hercegovine dolazilo do čestih prekida u snabdijevanju potrošača električnom energijom, u nekim dijelovima i višednevnih /Nevesinje, LJubinje i Gacko/, koji su često mogli biti izbjegnuti ili znatno umanjeni da su postojali bolja saradnja i razumijevanje elektroprenosne kompanije.

Rikalo ističe da se to naročito odnosi na investicije koje su očekivali, ali nisu realizovane.

“Prvenstveno mislim na izgradnju 110 kilovoltnog dalekovoda Gacko – Nevesinje čija realizacija još nije počela zbog sporog rješavanja imovinskih odnosa, ali i na izgradnju trafostanice 110/10 kilovolta Trebinje 3 u Zasad polju koja je neophodna zbog rasterećenja postojećih trafostanica, oblikovanja mreže, smanjenja visokih struja kratkih spojeva i priključenja novih potrošača na lokaciji Zasad polje”, pojasnio je Rikalo.

On kaže da su očekivali i nastavak izgradnje 110 kilovoltnog dalekovoda Veličani LJubinje, čime bi opština LJubinje koja se napaja radijalno od Stoca u Federaciji BiH dobila kvalitetno alternativno napajanje iz pravca Trebinja.

Rikalo je naveo da je “Elektro-Hercegovina” Trebinje do sada “Elektroprenosu BiH” slala više dopisa i zahtjeva u kojim su nastojali da ukažu na probleme i da predlože rješenja, ali da nisu mnogo postigli.

“Ako naši prijedlozi ne budu uvršteni u investicione planove `Elektroprenosa`, moraćemo ući u samostalno rješavanje ovih problema, što dovodi u pitanje svrhu plaćanja naknade za mrežarinu `Elektroprenosa` na dosadašnji način”, kaže Rikalo.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here