Naslovnica RS/BiH Gužve i dalje na granicama sa EU – Putnici nezadovoljni! (VIDEO)

Gužve i dalje na granicama sa EU – Putnici nezadovoljni! (VIDEO)

Veliki petak u regiji obilježile su velike gužve na graničnim prelazima. Pred praznični vikend, tradicionalno velike gužve, još su veće zbog rigoroznijih kontrola na granicama Šengena.

Građani koji su na Vaskrs ili Uskrs putovali iz dijaspore u zemlje regiona, prvo su na slovenačko-hrvatskoj granici čekali i do pet časova, a onda još bar jedan, na ulazu u BiH.

Gužva, za sada, nije popustila. Kolona vozila koji preko GP Gradiška treba da uđu u BiH je oko tri kilometra. Za ulazak u BiH u koloni je potrebno čekati oko sat i po vremena. S druge strane, ako idete ka Hrvatskoj, nema zadržavanja.

Ovaj dan mnogi su nazivali prvim pravim testom novih mjera kontrole granica koje su za zemlje Šengena stigle po nalogu iz Brisela. S obzirom na velike gužve i nezadovoljstvo putnika građani će teško nove mjere ocijeniti prolaznom ocjenom, čak iako su uvedene kako bi dodatno osigurale Evropu od terorista.

Mnogo čekanja, nervoze, danas i vrućine – sastavilo se u kilometarskim kolonama građana koji su na put pošli uglavnom s jednim ciljem – da praznike provedu kod kuće…. Mladen Vujinović.

Kolone vozila, gužva i velika nervoza – te riječi najbolje opisuju današnji dan na graničnim prelazima. Oni koji su za produženi vikend planirali putovanje, dobar dio dana proveli su u kolonama.

Pravi saobraćajni haos zabilježen je na gotovo svim graničnim prelazima s Hrvatskom. Rigoroznije kontrole granica po nalogu iz Brisela, očekivano, stvorile su ogromne gužve.

Na graničnom prelazu Brod kolone su i dalje kilometarske, a čeka se minimalno sat vremena.

Nisu samo granice ka Evropi danas bile preopterećene. I na Graničnom prelazu Rača u kolonama se čekalo po nekoliko sati.

Put se naručito smučio onima na graničnom prelazu Bregana. U koloni, na trenutke dugačkoj i do 10 kilometara na prelazak granice čekalo se preko pet časova.

I dok su Hrvati planirali da obustave nakratko primjenu novih mjera kontrole granica, Slovenci su iz straha da ne budu isključeni iz Šengena odlučili da provode nalog iz Brisela. Takva odluka stvorila je saobraćajni čep koji traje danima, a koji je danas bio na vrhuncu.

Osim ogromnih saobraćajnih gužvi, nova evropska pravila donijela su i velike ekonomske gubitke.

Prvi test nova direktiva iz Brisela čini se nije položila. Ipak, nervozu i nezadovoljstvo dijelom ublažava činjenica da je, makar i kroz gužvu, to jedini put do kuće.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here