Naslovnica Trebinje Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci

Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci

Požar u Biogradu kod Trebinja,  koji je  danas za svega 20 minuta  zahvatio nekoliko hektara  niskog  rastinja je podmetnut, tvrdi gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On smatra da je odgovornost na sudijama, pošto vatrogasci, policija i Tužilaštvo urade svoj deo posla, kao što je bio slučaj sa hapšenjem dva osumnjičena za podmetanje požara u selu Žakovo u Popovom polju.

„Mislim da je sva odgovornost na sudu što su pustili na slobodu osobe koje su osumnjičene  za podmetanje požara i za koje je Okružno tužilaštvo u Trebinju predložilo jednomesečni pritvor. Ovdje sudovi ne mogu da se kriju, oni moraju da štite građane i imovinu građana, a ne da kažu da neko nije kriv. Naše službe,  policija i Tužilaštvo su uvideli situaciju,  a sud je uradio onako kako ne treba. Interesuje me šta će odgovoriti sudija koji nije odredio pritvor“, rekao je Petrović prilikom posjete požarištu u selu Biograd kod Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci Gradonačelnik Trebinja obišao požarišta: Ukoliko se požari nastave biće angažovani i dobrovoljci

Petrović je naveo da će svi koji se uhvate da izazivaju požar biti kažnjeni i od strane inspekcije i komunalne policije, a te novčane kazne neće biti male.

On je istakao da je od početka požarne sezone do danas bilo  180 intervencija, te da su pripadnici vatrogasnih  jedinica  Trebinje i Lastva, civilne zaštite i  radnici Centra za gazdovanje kršom stalno na terenu.

Gradonačelnik Trebinja je najavio  da će Gradska uprava  danas  uputiti  zahtev Vladi RS za pomoć zbog velike površine opožarene teritorije i velikog broja požara u poslednje vreme na području Trebinja.

„Očekujmo da će Vlada RS, u skladu sa mogućnostima,  pomoći u saniranju nesagledivih posledica i davanju nadoknada  mještanima koji su ostali bez poljoprivrednih površina i pašnjaka“, istakao je Petrović.

On je dodao da je Grad TrebinjE  obezbijedio novih šest hiljada KM za dodatnu opremu za naprtnjače, odjeću i obuću za vatrogasce i podsjetio da je ranije formiralno koordinaciono tijelo, koje uspješno  u svakom trenutku  koordiniše preko 80 ljudi.

„Ne može se reći nikada da je dovoljno opreme, jer se ona mnogo prije potroši u krševitom kraju, kakva je Hercegovina“, kaže Petrović.

On je istakao da je ponekad  nemoguće angažovati helikopterski servis, jer se, kao danas u Biogradu požari šire velikom brzinom  i tu treba ljudstvo na terenu.

„Ovo je  jedna od najtežih godina zbog velike suše i vjetrova koji su česti i koji brzinom šire požar. Ukoliko bude nastavljena ovakva situacija angažovaćemo dobrovoljce“,  kaže Petrović.

U Trebinju je danas aktivno više požara, a osim Biograda, gdje su kuće odbranjene od vatrene stihije, vatra je izbila i u rejonu Jasena i pretila da uđe u masiv planine Leotara, a jučerašnji požar u Dubočanima opet se aktivirao.

„Ne znamo koje je požarište teže. U Biogradu je plamen visok od 30 do 40 metara dolazio do sela  i kuće su aktvino branjene nekoliko sati. U svim požarima su ugroženi objekti i imanja, ali uspjevamo,  za sada,  da ih odbranimo“, rekao je  Miodrag Batinić, koordinator tima za praćenje i rukovođenje aktivnostima na požarištima.

Radio Trebinje

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here