Naslovnica Trebinje Gojku Đogu uručena “Dučićeva nagrada”

Gojku Đogu uručena “Dučićeva nagrada”

Tradicionalno obilježavanje manjifestacije “Dučićev dan” završeno je sinoć svečanom akademijom na kojoj je uručena Dučićeva nagrada 2016 Gojku Đogu.

Akademiju je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović:

U zemlji hercegovoj i svetosavskoj uz pjesmu smo nazdravljali a sa dirljivom pjesničkom rječju smo naše najmilije predavali vječnosti. Valjda zato, na sličan način, slaveći moć pjesničke riječi, obilježavamo dan Dučićevog odlaska, dan kada je naš Duka nastavio život u svojim knjigama i našim sjećanjima“, rekao je gradonačelnik Petrović

Obraćajući se prisutnima književnik Gojko Đogo je rekao da je Dučić volio svoj zavičaj, ali nije pisao tako prisno o njemu kao Šantić, već je svoju liriku proširio i na Mediteran.

Dučić je voleo svoj grad, ali je za razliku od Šantića zazirao od lokalnih motiva, od prikivanja za svoju stenu, pa se iz Trebinja spustio na more – da bi svoj lirski areal proširio na Mediteran.”

U akademiji su učestvovali prvak Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, pojci Braća Teofilović, trebinjski hor Tribunija i drugi.

Na akademiji je uručena i povelja zahvalnosti za Dučićeve večeri poezije. Povelju, koju je dodijelio Filološki fakultet Beograd, uručio je prof. dr Jovan Delić gradonačelniku Trebinja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here