Naslovnica Svijet Globalizacija kriva za više od 750 hiljada preuranjenih smrti

Globalizacija kriva za više od 750 hiljada preuranjenih smrti

Globalizacija je kriva za više od 750.000 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u svijetu, tvrde naučnici.

Stručnjaci navode da je 411.000 osoba umrlo od udisanja sitnih čestica u vazduhu, poznatijih kao PM-2,5, koje je vjetar prenio sa jednog kraja svijeta na drugi.

Zaključeno je da su te čestice nastale tokom proizvodnje i usluga na jednom kraju svijeta, a potom su “prevezene” na drugi kraj planete.

Broj smrtnih slučajeva koji je povezan sa globalnom trgovinom čini 22 odsto od ukupnog broja na svjetskom nivou.

Istraživanjem je zaključeno kako je zagađenje česticama PM-2,5 iz Kine dovelo do više od 3.100 preuranjenih smrtnih slučajeva u Zapadnoj Evropi i SAD.

Proizvodnja robe za tržišta u SAD i Zapadnoj Evropi povezuje se sa više od 1.800 preuranjenih smrti u Kini.

Tekst u naučnom časopisu “Priroda” sugeriše da milioni osoba umiru svake godine od bolesti izazvane izlaganjem zagađenom vazduhu.

Neka istraživanja pokazuju da su preuranjeni smrtni slučajevi u nekim mjestima povezani sa lokalnim zagađivačima, ali na lokalni kvalitet vazduha može uticati i atmosferski transport štetnih čestica sa udaljenih izvora.

Stručnjaci tvrde da je međunarodna trgovina doprinijela globalizaciji zagađenja vazduha, što je posljedica proizvodnje robe u jednoj regiji da bi se koristila u drugoj.

Upozoreno je i na sklonost “zagađivačke industrije” da se seli u dijelove svijeta u kojima zakoni za očuvanje životne sredine nisu strogi.

SRNA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here