Naslovnica Zanimljivosti Gde grešimo u neverbalnoj komunikaciji i kako da to promenimo

Gde grešimo u neverbalnoj komunikaciji i kako da to promenimo

Govor tela govori više od hiljadu vaših samohvalisavih reči; pokazuje ko ste, bolje nego reference u vidu fakulteta ili mesta rođenja. Vredi mnogo više nego najbolje poreklo. Pazite se, najgore od svega je to što govor tela čitaju svi, iako nisu toga svesni, i o vama donose svoj sud.

Govor tela je faktor koji je najzaslužniji za prvi utisak. Spremili ste lep laskavi komentar povodom izgleda osobe do koje vam je stalo i obukli ste svoje najbolje odelo. Sasvim uzaludno, ako niste iskontrolisali ono što vaši pokreti i držanje govore o vama.

Maniri se stiču u kući i kultivišu tokom života, ali sva je sreća da nisu nepopravljivi. Kontrola nad govorom tela nije nešto sa čime se čovek rađa. Zapravo, neverbalnu komunikaciju učili ste od dana svog rođenja, kao i verbalnu, ali je malo ko naučio na pravi način. Dobra stvar je da se greške mogu promeniti.

Šta određeni pokreti govore o vama?

Najgore što može da nam se desi kada ne vladamo govorom tela, jeste to što nas on uvek odaje. Kao da smo sve vreme povezani na detektor iskrenosti koji šalje signale.

Recimo, mlitavo držanje. Ramena spala do laktova, presavijena kičma u stolici, ili, ako stojimo, rame navaljeno uz zid, prekrštene noge, brada na grudima…

Šta ovakvo držanje govori o vama? Teško da će to biti prvo što vam je palo na pamet, ali ovo je znak da niste prisutni celim svojim bićem na mestu na kom se nalazite. Da jeste, pokazali biste puno poštovanje prema prostoru koji zauzimate i ljudima koji su oko vas. Držalli biste kičmu uspravno, bradu visoko, popunili biste što više prostora svojim telom, jer tako šaljemo signal da smo sasvim prisutni u situaciji ili u trenutku.

Naravno da nećete reći svom šefu ili rođaku da jedva čekate da izađete iz prostorije i završite razgovor sa njim, ali ako ne kontrolišete svoje telo, ono će poslati jasnu poruku umesto vas.

Čak i ako se ne čita jasno, ta se poruka prima. Dakle, vi je šaljete, hteli to ili ne.

Govor tela radi protiv nas onda kada ne vladamo potpuno situacijom

Za neverbalnu komunikaciju kaže da je to jedini jezik kojim ceo svet govori a da svega 7% naše komunikacije bude obavljeno rečima. Dakle, 93% informacija koje šaljemo su govor tela, neverbalna komunikacija.

Razmislite da li često pogledate na sat ili u telefon dok razgovarate sa nekim. Deluje kao sasvim normalan multitasking, očekivan za naše vreme. Ali, ma koliko to vreme bilo ubrzano i multitasking način funkcionisanja mnogih, ovakvi postupci i dalje šalju poruku sagovorniku da biste radije bili na nekom drugom mestu i radili nešto drugo.

Uglavnom, niko nije nepogrešiv u neverbalnoj komunikaciji, pa je zato važno uvideti gde se greške javljaju.

Svima je očigledno da je izbegavanje direktnog kontakta očima znak koji stvara sumnju i ostavlja utisak da nešto krijete.

Čuli ste sigurno i da su prekrštene ruke znak da stvarate fizičku barijeru između sebe i sagovornika i niste sasvim otvoreni u toj komunikaciji bez obzira na to što govorite i koliko se smešite.

Ipak, neke nam stvari lako promaknu. Klimanje glavom dok slušamo sagovornika deluje kao nešto sasvim prirodno. Međutim, kada pređemo granicu u ovome, takvo ponašanje zapravo odaje utisak da pokušavamo da se postavimo kao da razumemo ono što u stvari ne razumemo i da nam je previše stalo do toga da sagovornik zna da se sa tim slažemo.

Takođe, postoji i druga strana izbegavanja kontakta očima – previše insistiranja na tom kontaktu koje se može shvatiti kao agresivni pokušaj da uspostavimo kontrolu ili nadmoć nad sagovornikom.

način na koji skrećemo pogled govori mnogo toga o nama: ako kontakt očima prekinemo spuštanjem pogleda na dole šaljemo poruku da smo podređeni sagovorniku, dok skretanje pogleda u stranu govori o našoj samouverenosti.

Kako da kultivišete svoju neverbalnu komunikaciju?

Učenje neverbalne komunikacije je proces i zahteva vremena. Reč je o veoma važnom delu nauke o komunikaciji, ali i psihologije, i na ovu temu napisane su brojne knjige i priručnici.

Svakako odličan način da se upustite u usavršavanje govora tela (neverbalne komunikacije) jesu i seminari koje drže stručnjaci u ovoj oblasti, a njihova prednost je u tome što iz prve ruke upoznajete moć govora tela i lakše uočavate svoje greške.

Moć govora tela

Jedan od takvih seminara održaće uskoro i mr Marko Burazor, konsultant i trener sa iskustvom u ovoj oblasti i autor knjige „Naučite jezik kojim ceo svet govori (Neverbalna komunikacija na delu)“ i „Razlike među kulturama (neverbalna komunikacija II)“

Za neverbalnu komunikaciju kaže da je to jedini jezik kojim ceo svet govori, a da svega 7% naše komunikacije bude obavljeno rečima. Dakle, 93% informacija koje šaljemo su govor tela, neverbalna komunikacija.

Osim potrebe da vladamo svojim govorom tela, važno je da naučimo i da primećujemo poruke koje nam drugi šalju. Seminar obrađuje osnovne alate i pojmove koji će vam pomoći da procenite šta vam drugi govore, a takođe ćete saznati i bitne detalje izražene u vidu mikroekspresija i ponašanja na koja posebno treba da obratimo pažnju.

Moć govora tela

Kroz slikovite primere iz stvarnog života doći ćete do odgovora na važna pitanja:

  • Kako da ostavite odličan prvi utisak?
  • Kako da poboljšate svoj govor tela?
  • Kako da pročitate šta nam druga strana govori?
  • Kako da vam govor tela pomogne u ostvarivanju ciljeva?
  • Kako da imate odgovarajuću neverbalnu komunikaciju u muško-ženskim odnosima?
  • Kako da otkrijete da li se nekom sviđate i šta vam partner govori neverbalno?

Seminar se održava u Domu omladine Beograda, u subotu, 6. maja od 12h do 14h, a cena ulaznice iznosi svega 1200 dinara. Takođe, svi polaznici na poklon će dobiti i knjigu „Naučite jezik kojim ceo svet govori (Neverbalna komunikacija na delu)“.

Ukoliko želite da budete u toku sa svim detaljima oko organizacije seminara i postavite pitanja, posetite Facebook event Moć govora tela.

Kultiviši se

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here