Naslovnica RS/BiH Dodik: Nova međunarodna konferencija o promjeni Dejtona nije moguća

Dodik: Nova međunarodna konferencija o promjeni Dejtona nije moguća

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je neophodna dogradnja Dejtonskog sporazuma, Dodik je naveo da je najvažniji dio tog sporazuma Ustav BiH i da za njegovu promjenu postoji jasna procedura.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je sve na BiH i da se procedure moraju poštovati.

“Mi insistiramo da se iz Ustavnog suda izbace strane sudije i da državljani BiH obavljaju te dužnosti. U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo. Treba da se dogovorimo o njihovom obimu i da ih stavimo pod ustavnu kategoriju”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ističe da je u BiH zaustavljen privredni rast i da, kako kaže, nema firme koja nije u strahu od sudija i tužilaca.

Ukoliko lideru SDA i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću odgovara da ima sudije i tužioce koji će “ganjati” Srbe i podnositi krivične prijave ili optužnice za referendum, kaže Dodik, to je onda druga priča.

“Ako bude tih optužnica, a ima najava da hoće, mnoge stvari će se promijeniti u BiH”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da je situacija u BiH veoma loša, a nastala je zloupotrebom Izetbegovića koji je pokušao da “igra igru kojoj nije bio vičan ni doličan”.

Dodik je naveo da je “Izetbegović ispao veoma neozbiljan i lošeg karaktera” i da to je ono što sprečava bilo kakvo dalje kretanje.

Predsjednik Srpske ističe da se u BiH mora riješiti nekoliko važnih pitanja, jer postoji šansa da se na planu ekonomije poboljšaju mogućnosti, dok se na političkom planu BiH mora riješiti stranih sudija u Ustavnom sudu ukoliko hoće da ide dalje.

“Situacija u BiH koju imamo je protivustavna i ona mora da bude dovedena u stanje Ustava. Ovako je situacija sa problemima i krizama koje traju”, rekao je Dodik.

SRNA

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here