Naslovnica Svijet Djevojčice se pretvaraju u dječake

Djevojčice se pretvaraju u dječake

Rijetki genetski poremećaj, koji je već decenijama prisutan na Salinasu, u Dominikanskoj Republici, dovodi do toga da se djevojčice na pragu puberteta pretvaraju u dječake. Oko 90 djece iz Salinasa danas je poznato kao guevedoces ili machihembras, što u prevodu znač “prvo žena pa onda muškarac”.

Naime, riječ je o djeci koja se rađaju kao djevojčice, bez muških reproduktivnih organa. Međutim, kada napune 12 godina obično im počne rasti muški polni organ. Iako su kasnije nakon te transformacije u društvu prihvaćeni kao muškarci, ipak postoje neke razlike, doduše, veoma suptilne.

Ovi muškarci nisu dlakavi, rijetko kad imaju bradu i brkove i njihova prostata je daleko manja od ostalih muškaraca. Vjeruje se da je riječ o genetskoj mutaciji koja generacijama postoji u ovom izolovanom mjestu. Kako je ova mutacija vremenom postala prilično raširena, u Dominikanskoj Republici vjeruju da imaju tri pola – muškarce, žene i pseudohermafrodite.

Ovaj poremećaj prva je otkrila doktorica Džulijan Imperato, endokrinolog s Univerziteta Kornel, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ona je čula glasine da se djevojčice iznenada pretvaraju u dječake i odlučila je da otputuje u Dominikansku Republiku i sama se uvjeri u to.

Inače, slični slučajevi su se svojevremeno pojavili i u selima Papue Nove Gvineje, ali razlika je u tome što su ove osobe na Papui Novoj Gvineji izopštene iz društva, dok se u Dominikanskoj Republici slavi ova transformacija. Kako dolazi do ovog poremećaja?

Naime, ovaj rijedak poremećaj se javlja zbog nedostatka enzima koji sprečava proizvodnju specifičnog oblika muškog hormona dihidrotestosterona u materici. Negdje u osmoj nedjelji trudnoće muški plodovi koji nose hromozom Y počinju da luče dihidrotestosteron u velikim količinama. Međutim, neki plodovi usljed nedostatka enzima rađaju se kao djevojčice.

Sve do početka puberteta, kada se počine lučiti testosteron, ova djeca odrastaju kao djevojčice, da bi u pubertetu dobili muški polni organ. Interesantno, ali većina ove djece odlučuje da zadrži ženska imena, tako da nije neobično da u Salinasu muškarci nose tipična ženska imena poput Katarina.

Jedan od onih koji je rođen kao djevojčica je Džoni (24), koji je nekada bio Felisitia, a koji je danas i fizički i biološki muškarac. On kaže da je njegova transformacija započela oko sedme godine.

“Sjećam se da sam u djetinjstvu nosi crvenu haljinicu. Rođen sam kući, a ne u bolnici, pa tako nisu mogli uočiti nikakvu deformaciju. U školu sam išao kao djevojčica. Međutim, nikada nisam volio da se igram lutkama. Uvijek sam se igrao s dječacima”, kaže Džoni.

Nezavise

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here