Naslovnica Trebinje Dijabetičari zabrinuti zbog mogućeg skidanja važnog lijeka sa A liste, u Fondu...

Dijabetičari zabrinuti zbog mogućeg skidanja važnog lijeka sa A liste, u Fondu negiraju informaciju

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje zabrinuto je zbog mogućeg prebacivanja lijeka „Viktoza“ sa liste A na listu B, čime bi dijabetičari morali plaćati 50 odsto cijene lijeka koji je do sada bio besplatan.

Smatraju da bi ova odluka bila pogubna za veliki broj korisnika lijeka, koji je značajan za liječenje oboljelih od šećerne bolesti, a čiji cijenu većina nije u mogućnosti da priušti.

U ovom udruženju kažu da prema njihovim informacijima Fond zdravstvenog osiguranja RS od 1. septembra planira staviti lijek „Viktozu“ na B listu.

Predsjednik udruženja Nada Bijedić za Radio Trebinje ističe da ovaj lijek koristi oko 1.200 dijabetičara u RS.

„Zbog toga bi došlo do veoma teške situacije ukoliko je tačna informacija da će ‘Viktoza’ preći sa liste A na listu B, jer je lijek veoma skup. Lijek je značajan jer reguliše dijabetes, tjelesnu težinu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a samim tim i rizik od kardiovaskularne smrti“, objasnila je Bijedić.

Fondu zdravstvenog osiguranja za Radio Trebinje rekli su da će lijek „Viktoza“ koga koriste dijabetičari i dalje biti na A listi – a Fond će se o ovome i zvanično oglasiti narednih dana.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here