Naslovnica Život i zdravlje Dezodoransi mogu izazvati rak dojke i vrijeme je da počnemo da pričamo...

Dezodoransi mogu izazvati rak dojke i vrijeme je da počnemo da pričamo o tome

Kako izgleda vaša dnevna rutina higijene? Tuširanje, peškir, dezodorans? Možda biste mogli razmisliti ponovo, jer sudeći prema istraživanjima iz Švajcarske ako često stavljate dezodorans, koji sadrži aluminijumske soli rizikujete da dobijete rak dojke.

Testiranja sprovedena na određenom uzorku tumora potvrđuju da se parabeni nalaze unutar strukture kancerogenih ćelija raka dojke. Dugoročno izlaganje koncentraciji aluminijuma prouzrokuje ćelije koje formiraju tumore i metastaze. Zato se preporučuje izbjegavanje svih dezodoransa koji sadrže aluminijumske soli.

Rezultati istraživanja američkog alergologa Krisa Mekgrata, sprovedenih na 437 žena koje boluju od raka dojke, pokazuju da je često brijanje ispod pazuha uz istovremeno korišćenje antiperspiranata na bazi aluminijuma značajno povezano sa nastankom bolesti.

Profesor Univerziteta u Ženevi, Andre Paskal Sopino, ističe kako je veoma teško biti siguran da su takozvani dezodoransi bez aluminijuma zaista bez njega. Tim istraživača je skeptično prihvatio ove nalaze, ali svejedno poručuju da malo više opreza ne škodi.

Poređenja radi, azbest, koji je prethodno predstavljen kao kancerogen sadržaj u bebi puderu, zabranjen je nakon više od pedeset godina. O tome smo takođe pisali u prethodnom tekstu. Međutim, koliko će trebati za zabranu aluminijumske soli?

Poput azbesta, aluminijum bi mogao rezultovati agresivnim tumorima. Iako studija nije potpuno ustanovljena Sapino savjetuje ženama da ne koriste ovakve dozodoranse. Međutim, isto je i sa muškarcima, jer uprkos rijetkosti ovog oboljenja kod njih, postoji opasnost. Uz aluminijum, zabrinjavaju i parabeni, konzervansi koji su sveprisutni u kozmetičkim proizvodima, a ponašaju se kao slabiji oblik estrogena. Dakle, prije upotrebe pažjivo pročitati upotrebu, kako ne biste ispod pazuha osim traga dezodoransa osjetile i kvržicu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here