Naslovnica Hercegovina Danas niz aktivnosti u trebinjskom udruženju dijabetičara povodom Svjetskog dana zdravlja

Danas niz aktivnosti u trebinjskom udruženju dijabetičara povodom Svjetskog dana zdravlja

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje je danas uz podršku kompanije „Medicom“ iz Bijeljine i firme „Sanioptik“ Banja Luka, a u saradnji sa Gradskom upravom, Domom zdravlja, Opštom bolnicom i Medicinskom školom iz Trebinja nizom aktivnosti obilježilo Svjetski dan zdravlja. Tom prilikom kompanija Medicom je donirala lancete za jednokratnu upotrebu, aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi, dok je firma Sanioptik besplatno vršila pregled vida i sluha, što će pod pokroviteljstvom Grada Trebinja biti nastavljeno po mjesnim zajednicama i selima. Zdravstveni radnici i učenici Medicinske škole su građanima besplatno mjerili šećere u krvi, krvni pritisak, indeks tjelesne mase, dijelili savjete i edukativni materijal s ciljem unapređenja zdravlja i prevencije obolijevanja od najčešćih nezaraznih bolesti.

Nada Bijedić, predsjednica Udruženja je, uz zahvalnost medicinskim kompanijama na podršci i saradnji, istakla da je Svjetski dan zdravlja prilika da podsjetimo građane na značaj zdravih stilova života i prevenciju faktora rizika za nastanak najčešćih oboljenja. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zdravlje. Ljudi treba da imaju dovoljno informacija o zdravlju i o potrebnim uslugama da bi na odgovarajući način vodili računa o svom zdravlju i zdravlju svojih porodica. Bijedićeva je istakla da je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja primarna zdravstvena zaštita-osnov univerzalne zdravstvene zaštite.

Dr Grahovac Svjetlana je rekla da zdravstveni radnici imaju ključnu ulogu u edukaciji pacijenata o tome kako da se brinu o svom zdravlju, koordiniraju potrebe svojih pacijenata i zagovaraju kod rukovodilaca zdravstvenih ustanova i kreatora politike unapređenje usluga u skladu sa potrebama pacijenata. Zdravstveni radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti poznaju kulturu, običaje i način života u zajednici u kojoj rade, što ih čini nezamjenljivim u hitnim i vanrednim situacijama.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + five =