Naslovnica Magazin Dame, mijenjajte kupaće kostime!

Dame, mijenjajte kupaće kostime!

Gljivične infekcije i upale jajnika i bešike, oboljenja su koja mogu da pokvare ljetnju uživanciju i boravak na moru ili bazenu.

Ove neprijatnosti javljaju se zato što se na moru opustimo, ne vodimo toliko računa, pa nam više nije bitno da li je kupaći kostim potpuno mokar, da li hodamo bosi po pločicama, da li je toalet sasvim čist ili da li smo sjeli na tuđi peškir.

Upala bešike

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, trebalo bi dame da budu oprezne kada koriste javni toalet gdje se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje praćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti neugodni. Ako ih primjetite potrebna vam je pomoć ljekara i uzimanje barem dvije litre tečnosti, kako biste se otarasali bakterije.

Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti na bazenu, dok su ovakve situacije na moru rijetkost. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju slab imunitet i izložene su stresu.

Gljivično oboljenje koje je najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani bjeličasti iscjedak, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi su praćeni bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura. Upala ovog tipa liječi se antibioticima i savjetuje se izbjegavanje hladne napitke i hodanje bez papuča. Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim i boraviti na suncu kako bi se ugrijali.

Prevencija

–Prije odlaska na more i za vrijeme boravka na moru preporučuje se uzimanje probiotika koji povećavaju kiselost kože i sluznica vagine te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

–Ženama koje imaju slab imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja, nakon svakog kupanja u moru ili bazenu savjetuje se promena kupaćeg kostima kako bi se izbjegle vlažnost intimnog područja.

–Ženama se savjetuje da se jave na pregled ginekologu jer ukoliko same kupe neki lijek, a bez prethodnog pregleda, mogu samo naneti štetu i pojačati simptome, ukoliko taj lijek nije bio pravilno odabran.

Srpska Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here