Naslovnica Književnost Da li ste već čuli za Borisa Lalića – mladu nadu domaće...

Da li ste već čuli za Borisa Lalića – mladu nadu domaće književnosti?

Fotografija preuzeta sa Festival.ba

Književno stvaralaštvo niti jednog mladog autora u BiH nije tako snažno odjeknulo u javnosti kao književnost Borisa Lalića. Pažnju je zasigurno privukao britkim perom, ali i svojim originalnim izrazom i nastupom u javnosti. 

Boris Lalić je tvorac jedinstvenih žanrova – malograđanski irealizam i seksna fantastika.  Ovo su parodijski žanrovi koje Lalić koristi da iskaže tragikomičnost života na našim prostorima.

Boris Lalić je sarajevski pisac koji je afirmaciju stekao odbacujući standarde književne produkcije i distribucije. Naime, počeo je od fiktivne izdavačke kuće pod nazivom “Elektra mačkica roto pres” kako bi lakše plasirao svoje pisanje. Sada, iza sebe ima četiri objavljene knjige, a nedavno je po njegovom tekstu u Kamernom teatru 55 izvedena i predstava pod nazivom “Mirna Bosna”. Lalić je afirmaciju stekao i među domaćim piscima i kritičarima.

Borisa ste često mogli sresti ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je lično prodavao svoje romane. Strastveni je vozač bicikla i skejtborda. O BiH društvu piše otvoreno, duhovito i komično, jer smatra da humor ima moć da koriguje ono što je društveno negativno.

Boris Lalić je tvorac jedinstvenih žanrova – malograđanski irealizam i seksna fantastika.  Ovo su parodijski žanrovi koje Lalić uglavnom koristi da iskaže tragikomičnost života na našim prostorima.

Borisa ste često mogli sresti ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je lično prodavao svoje romane. Strastveni je vozač bicikla i skejtborda. O BiH društvu piše otvoreno, duhovito i komično, jer smatra da humor ima moć da koriguje ono što je društveno negativno.

Posljednju knjigu, Lalić potpisuje sa Markom Matolićem. Riječ je ponovo o neobičnoj formi, odnosno o knjizi sa dva lica: s jedne strane čitate Lalićevo djelo Čudo na Miljacki, a s druge Matolićeve Priče iz Prisoja i Osoja. Složićete se da ova neobična sublimacija djela dva autora može biti vrlo interesantna, posebno onim čitaocima koji uživaju u eksperimentalnim formama.

Lalić je završio komparativnu književnost i voli čitati djela klasičnih pisaca. Njegove knjige možete naručiti putem ličnog Fejsbuk profila Boris Lalić.

Ostale knjige od autora: 100%, Dobar život u vrijeme krize, Jackie's on the road again.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here