Naslovnica Život i zdravlje Da li patite od prolećnog umora?

Da li patite od prolećnog umora?

Da li i vi imate ovaj problem? Svi su radosni, vi ne znate šta biste pre, da rasprostrete posteljinu, da iznesete biljke na terasu, da odete u dugu šetnju pored neke vode, ma samo da sedite na suncu sa knjigom… Ali šta se desi? Legnete samo na minut kičmu da protegnete, samo malko oči da vam predahnu od ekrana i ćao… Nema ustajanja do sutra ujutru.

Dobra vest je da niste jedini kome se to dešava i da je u pitanju verovatno prolećna anemija odnosno prolećni umor. Loša vest je da ni doktori nisu bas sigurni zašto se to dešava.

Pravi razlog pojave prolećnog umora još uvek se ne zna. Naučnici navode više mogućih razloga: hormonski disbalans, tj zbog toplijeg vremena i više sunčanih sati dolazi do porasta u nivou određenih hormona (posebno serotonina), zatim iscrpljenost organizma tokom zime odnosno „zimska ishrana“ koja podrazumeva smanjeni unos vitamina i minerala, posebno gvožđa.

Najčešći simptomi ovog stanja su umor, malaksalost, loša koncentracija, problemi sa kosom, kožom i noktima. Neretko, uzrok ovih simptoma je anemija, odnosno nizak nivo hemoglobina i/ili gvožđa. Razlog leži u ulozi hemoglobina u prenosu kiseonika do svih ćelija u našem organizmu, kako bi mogle normalno da funkcionišu.

Da li patite od prolećnog umora?

Dakle, kako moje ćelije da živnu po ovom vremenu i priključe se radosnom buđenju proleća?

Na internetu sam pronašla da postoji formula za poboljšanje krvne slike, a proizvode je u Velikoj Britaniji. Zove se Feroglobin B12 , postoji u obliku sirupa i u obliku sporooslobađajućih kapsula, i obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa, a ne stvara nelagodnost u želudcu. Pored organskog gvožđa, Feroglobin B12 sadrži i vitamine B kompleksa, folnu kiselinu i minerale kao što je cink, bakar… Dakle, zbogom prolećni umoru, dobrodošla energijo!

Iskreno, bila sam skeptična jer me to sve podsetilo na baku koja me je terala da pijem riblje ulje kada sam bila mala, ali u opisu ovih proizvoda stoji da su prijatnog ukusa i da ne izazivaju mučninu.

Razmišljam da ih probam, pa sve i da me ne razbude, ne vidim ništa loše u poboljšavanju krvne slike i unošenja minerala kao što je Cink koji mi sigurno manjka. Ostalo će, u slučaju nužde, morati da reši dupla doza kafe.

Blic

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here