Naslovnica RS/BiH Cvijanović: 15 Miliona za podsticaje poljoprivrednicima (VIDEO)

Cvijanović: 15 Miliona za podsticaje poljoprivrednicima (VIDEO)

Počinje isplata podsticaja poljoprivrednicima. U petak bi trebalo da bude isplaćeno 10 miliona maraka, a početkom sljedeće sedmice još pet miliona, potvrdila je premijerka Željka Cvijanović, za našu televiziju. Srpska je ispunila i svoj dio obaveza premama MMF-u. Čeka se da to urade i na BH nivou.

Mada je došlo do zastoja u realizaciji aranžmana, i MMF i Srpska zainteresovani su za njegov nastavak, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Ali to, kaže, zavisi od svih nivoa vlasti.

“Videćemo da li će doći do usvajanja Zakona o akcizama, za šta su oni zainteresovani. To je obaveza PS BiH i Savjeta ministara. Mi nemamo dodirnih tačaka s tim, mi smo svoj posao odradili u prethodnim procedurama, ali to je obaveza koja potpada u institucije BiH i od njih će zavisiti”, ističe Cvijanović.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović uvjeren je da će Savjet ministara BiH uraditi dio posla koji se od njih očekuje. Povećanju akciza u otvorenom pismu oštro su se usprotivili poljoprivrednici. Premijerka kaže da neće doći ni do kakvih povećanja kad je riječ o regresiranom gorivu koje dobijaju kao jednu od podsticajnih mjera iz budžeta. Krajem sedmice počinje isplata podsticaja.

“U petak poljoprivrednicima treba da bude isplaćeno 10 miliona maraka vezano za zaostale obaveze, a početkom sledeće nedjelje još pet, da bi sredinom sljedeće nedjelje došlo do potpisiavnja sporazuma Ministarstva finansija BiH vezano za klirinški dug”, dodaje Cvijanović.

Soporazum bi ubrzo trebalo da bude ratifikovan na nivou BiH, da bi ruska strana izvršila svoju obavezu u roku 45 dana. Otplatni plan podrazumijeva i redovnu isplatu tekućih obaveza. Cvijanović je najavila da će prevoz svim budžetskim korisnicima za januar biti isplaćen do kraja ove sedmice, a nakon toga i za februar.

Izvor: RTRS/Srna

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here