Naslovnica Region Crna Gora: podignuta optužnica zbog pokušaja državnog udara

Crna Gora: podignuta optužnica zbog pokušaja državnog udara

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv 14 osoba, uključujući dvojicu Rusa i dvojicu crnogorskih opozicionih lidera, zbog krivičnih djela povezanih sa navodnim pokušajem državnog udara na dan izbora 16. oktobra prošle godine, saopštio je Viši sud u Podgorici.

“Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv četrnaest lica”, piše u saopštenju i dodaje da je protiv Š.E. i P.V. i još tri lica podignuta optužnica zbog krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, dok je Š.E. optužen i za djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti zemlje putem podstrekavanja.

Ostalih dvanaest optuženih, među kojima su opozicioni prvaci Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i bivši šef srpske žandarmerije, Bratislav Dikić, optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

Tužilaštvo je takođe zatražilo i produženje pritvora za Dikića i još pet osoba koje tereti optužnica, a sud najavio da će o tome, kao i legalnosti i opravdanosti optužnice odlučiti za najkasnije 15 dana.

Nakon pokretanja istrage krajem prošle godine, Speciajalno državno tužilaštvo je potpisalo devet sporazuma o priznanju krivice u zamjenu za petomjesečne i jednu uslovnu zatvorsku kaznu, i a jedan od osumnjičenih organizatora je postao svedok saradnik tužilaštva.

Za dvojicom Rusa, Eduardom Šišmakovom i Vladimirom Popovom, kao i jednim crnogorskim državljaninom koji je nedavno uhapšen u Rusiji, Crna Gora je prethodno raspisala međunarodnu potjernicu.

Specijalno državno tužilaštvo tražilo je od kolega iz Srbije izručenje dvojice optuženih srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, ali su molbe crnogorskih vlasti zvanično odbijene.

Lider koalicije Demokratski front, Andrija Mandić, koji je sa svojim koalicionim kolegom Milanom Kneževićem obuhvaćen optužnicom, rekao je danas da je “ovo montirani politički proces”.

“Ovo je montirani politički proces kako bi se umanjila snaga DF-a, a režim obračunao sa opozicijom”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare u Podgorici. “Nismo učestvovali ni u kakvim kriminalnim radnjama”

On je najavio da će se odazvati svakom pozivu suda, “iako ne vjerujemo crnogorskim institucijama”.

U međuvremenu, ministar pravde, Zoran Pažin, saopštio je da je Specijalno tužilaštvo zatražilo od svojih ruskih kolega da crnogorski tužioci prisustvuju saslušanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u toj zemlji, ali da još uvijek nisu dobili odgovor iz Moskve.

Glas Amerike

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here