Naslovnica Svijet Bregzit: Vlada Britanije će poništiti izmjene nacrta

Bregzit: Vlada Britanije će poništiti izmjene nacrta

Britanska Vlada će pokušati da poništi promjene koje su usvojli poslanici Gornjeg doma parlamenta za nacrt zakona koji premijeru Terezi Mej daje ovlaštenja za početak pregovora o izlasku iz EU, izjavio je britnaski ministar zadužen za “Bregzit” Dejvid Dejvis.
Poslanici Gornjeg doma britanskog parlamenta glasali su nešto ranije za dodatna ovlaštenja za odbacivanje konačnih uslova za izlazak Londona iz evropskog bloka.

Glasanjem, koje je okončano sa 366 glasova za i 268 protiv, dodaju se uslovi Zakonu za obavještenje EU o povlačenju i to je nacrt zakona koji britanskom premijeru daje ovlaštenje za razgovore o izlasku.

“Jasno je da pojedinci u Gornjem domu parlamenta žele da poremete proces i da Vlada namjerava da osigura da se to ne desi. Cilj nam je sada poništenje spornih amandmana u Donjem domu parlamenta”, ističe Dejvis.

Izmijenjenim nacrtom sada se zahtijeva da britanski parlament mora da odobri bilo kakav dogovor o izlasku iz EU prije pokretanja diskusije u Evropskom parlamentu, ili u slučaju da razgovori propadnu, poslanici moraju da glasaju za odobrenje odluke o izlasku bez ikakvog sporazuma.

Vlada je ranije obećala parlamentu da će biti održano glasanje o konačnom sporazumu, ali je izraženo uvjerenje da bi ograničenje kapaciteta Mejove za odlazak od pregovaračkog stola moglo da ohrabri EU da ponudi loš dogovor u nadi da poslanici mogu potom da to odbiju i eventualno da obustave “Bregzit”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here