Naslovnica Trebinje Bolnica Trebinje: Sanacije i opremanja – za kvalitetniju uslugu

Bolnica Trebinje: Sanacije i opremanja – za kvalitetniju uslugu

Započeti i planirani projekti rekonstrukcije, opremanja i stručnog ojačavanja – kreiraće bolje uslove za rad Bolnice Trebinje, proširiće obim i unaprijediti kvalitet njenih usluga, te osposobiti ustanovu da, pored trebinjskih i hercegovačkih – odgovori i potrebama pacijenata okruženja, smatra vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje Vaso Mijanović.

On kaže da su radovi na sanaciji i opremanje odjeljenja za dijalizu u završnoj fazi, očekuje se i rješenje o ispunjenosti uslova, a već narednog mjeseca – i početak rada.

„Ovo odjeljenje imaće veće kapacitete i novu opremu za pružanje usluga, ne samo našim sugrađanima – već i za takozvanu turističku dijalizu tokom sezone, na koju možemo da računamo jer nijedna medicinska ustanova u okruženju ne može da usluži pacijente sa ovim potrebama“, dodaje Mijanović.

On je na današnjem nastavku sjednice Skupštine grada Trebinja, govoreći o dalekoročnim perspektivama ove ustanove, podsjetio da je prošle godine izrađen strateški plan razvoja Bolnice Trebinje do 2021, u kojem je predviđeno da se limitirana sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja – upravo nadomjeste projektima javno-privatnog partnerstva i zdravstvenog turizma.

Cilj nam je da za 4 do 5 godine kroz angažman spoljnih saradnika na osnovama privatno-javnog partnerstva pružamo usluge po ekonomskim cijenama ne samo građanima Trebinja i Hercegovine, već i okruženja i inostranstva. Ali za to je potreban barem minimum infrastrukturnih uslova“, rekao je Mijanović.

Vd. direktora trebinjske Bolnice dodaje da je na planu infrastrukturnog osposobljavanja ove ustanove u toku i rekonstrukcija operacionog bloka – jedinice za intenzivno liječenje.

Dobićemo novih 270 kvadrata prostora u kojem bi bila angio-sala, kvalitetniju jedinicu za intenzivno liječenje – sa sobom za buđenje i sobom za infektivne pacijente, te još jednu operacionu salu u operacionom bloku, kako bi uz postojeće dvije mogli da odgovorimo i na situacije kada u isto vrijeme moramo da zbrinemo veći broj pacijenata“, kaže Mijanović.

Pacijentima Bolnice Trebinje uskoro će biti na raspolaganju i magnetna rezonanca, za čije se instaliranje čekaju serviseri iz inostranstva.

„U pitanju je milionska nabavka koju ne bi nikad mogli da realizujemo sami kroz investicije, pa smo odlučili da ovu uslugu našim pacijentima omogućimo kroz javno-privatno partnerstvo sa klinikom iz Banja Luke. Magnetna rezonanca je već stigla u Trebinje – i samo se čekaju serviseri iz Bugarske“, kaže Mijanović.

On očekuje da će u narednih dva do tri mjeseca biti stvoreni svi uslovi da magnetna rezonanca počne sa radom, što će građane Trebinja poštedjeti i troškova i dugih čekanja na ovu uslugu u drugim medicinskim ustanovama.

„Za ovaj aparat su bile zainteresovane još neke bolnice iz Republike Srpske i moram reći da je teško bilo obezbijediti da završi u Trebinju. To će značiti mnogo građanima Trebinja, koji više neće morati da za usluge snimanja idu u Mostar i plaćaju privatno i po 300 KM ili da mjesecima čekaju Kasindo“, kaže Mijanović.

On je dodao da su u okviru projekta energetske efikasnosti, za koji su međunarodne organizacije obezbijedile sredstva u iznosu od 1,7 miliona KM, predviđeni radovi na zamjeni otvora, rekonstrukciji krova i fasade, te instalacija sistema grijanja i hlađenja pomoću toplotnih pumpi.

Strateškim planom Bolnice Trebinje predviđena je i rekonstrukcija prijemnog odjeljenja i šalter sale i njihovo premiještanje i uvezivanje sa blokom Hitne pomoći, uvođenje savjetovališta za muški i ženski sterilitet, te edukativnog centra za trudnice.

U saradnji sa nevladinim sektorom obezbijeđeni su besplatni stomatološki zahvati za djecu sa posebnim potrebama, a u planu je i digitalizacija laboratorije i radiologije.

Za digitalizaciju je napravljen projekat ali još nedostaju finansijska sredstva. Naši sugrađani ne bi morali više dolaziti po nalaze – već bi se oni dostavljali elektronskim putem, što bi značajno povećalo efikasnost rada – ali i smanjilo troškove“, kaže Mijanović.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here