Naslovnica Svijet Bob Dilan plagirao svoju Nobelovu besjedu i citirao “Sparknotes”?

Bob Dilan plagirao svoju Nobelovu besjedu i citirao “Sparknotes”?

Američki mediji optužili su muzičara Boba Dilana da je prepisao djelove svoje besjede povodom dobijanja Nobelove nagrade za književnost koju je nedavno predao švedskoj Akademiji. Na veb-sajtu Akademije postavljen je audio-snimak od 27 minuta, u kojem Dilan čita govor, uglavnom posvećen njegovom pokušaju da uvaži to što su mu pjesme proglašene literaturom. Laureat je pomenuo i tri knjige koje su veoma uticale na njegovu karijeru – “Mobi Dik” Hermana Melvila, Homerovu “Odiseju” i “Na zapadu ništa novo” Eriha Remarka.

Upravo je prepričavanje dijela “Mobi Dik” izazvalo pažnju medija koji su primjetili da postoje zapanjujuće sličnosti sa sajtom Sparknotes, specijalizovanim za prepričavanje i olakšano čitanje knjiga. Pisac Ben Grinman primjećuje da je Dilan citirao nepostojeći dio iz “Mobija Dika”.

Predstavnici Boba Dilana, niti on lično, kao ni iz Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade i Sparknotesa nisu još komentarisali optužbe, iako je pronađeno još najmanje 20 rečenica iz Dilanovog govora koje su vrlo slične onima na Sparknotesu.

Nezavisne

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here