Naslovnica Hercegovina Bileća: Firma “Bilkon” izvozi na EU tržište

Bileća: Firma “Bilkon” izvozi na EU tržište

BILEĆA – Već četiri godine, firma “Bilkon”, na principu lon-poslova, isključivo radi za poznatog kupca, njemački “Štil”. Na izvoz je orijentisana od početka, a da bi to postigli, morali su da ispune neophodne uslove.

Proizvodnja je krenula na polovnim mašinama, a vremenom su linije popunjene novom nedostajućom opremom. Na putu do evropskog kupca, kažu u “Bilkonu”, o tri segmenta, domaći proizvođači uslovljeni su da malo ili nikako ne raspravljaju.

“O cijeni razgovarate malo, a na kraju uglavnom bude kako kupac traži, jer ponude ima dosta. O kvalitetu i o rokovima se ne razgovara. U lon-poslovima, ako imate te tri stvari, morate ih ispoštovati”, ističe direktor firme “Bilkon”, Gojko Vuković.

Polovina, od osamdeset radnika, do ulaska u “Bilkon” imala je iskustvo u tekstilnoj industriji. Ostale su morali obučiti za proizvodnju namjenske zaštitne opreme za drvnu industriju.

Firma “NIK prom”, kao jedan od ulagača, u “Bilkon” je unijela i ranije izvozno iskustvo u sličnim poslovima. Međutim,..

“Izgleda lako, ali njihovi zahtjevi su veliki, kako sa kvalitetom i rokovima”, rekao je direktor firme “NIK prom”, Trifko Nosović.

RTRS

Foto: Bileca.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here