Naslovnica Hercegovina Bileća: Elektro-Hercegovina za otplatu duga nudila olakšice stanovnicima Zlatišta

Bileća: Elektro-Hercegovina za otplatu duga nudila olakšice stanovnicima Zlatišta

“Elektro-Hercegovina” Trebinje stanovnicima naselja Zlatište u Bileći nikada nije obustavljala isporuku električne energije uprkos neplaćenim računima, nudila im je mogućnost povoljnijeg – sporazumnog plaćanja duga, a u odnosu prema njima nikada nije bilo propusta, potvrđeno je u ovom preduzeću.

Stanovnici ovog bilećkog naselja tvrde da nisu napravili račune za struju u visini koja im je stigla na naplatu, a da “Elektro-Hercegovina” 18 mjeseci svjesno nije rješavala pojedinačno priključivanje sa trafostanice, sa koje je, kako kažu, struju koristilo kompletno naselje koje se gradilo oko njihovih baraka, a sav dug se pripisao njima.

U “Elektro-Hercegovini” ističu da je ovo preduzeće obavljalo poslove iz svoje nadležnosti koji su jasno regulisani zakonskim aktima, što, kako kažu, potvrđuju i sudske odluke.

Iz ovog distributivnog preduzeća podsjećaju da se na mjernom mjestu “Barake konstruktor” u Bileći radilo o registrovanom izbjegličkom-kolektivnom centru koje je 31. decembra 2001. godine imalo dug od 122.164 KM što je nadležno ministarstvo izmirilo 28. naprila 2002. godine.

“Nakon zvaničnog ukidanja kolektivnog centra, prestala je obaveza nadležnih institucija da plaćaju račun za električnu energiju, ali je, ipak, dug do 31. januara 2003. godine u iznosu od 99.000 KM platila Opština Bileća”, kažu u “Elektro-Hercegovini”.

U ovom preduzeću ističu da su odmah po ukidanju kolektivnih centara svi potrošači obaviješteni o obavezi individualnog plaćanja utrošene električne energije, zbog čega su ih iz “Elektro-Hercegovine” pozvali da se registruju kao pojedinačni krajnji kupci, odnosno da ugrade brojila za svakog pojedinačno.

“Ova procedura trajala je sve do avgusta 2003. godine. U međuvremenu, struja je trošena, računi nisu plaćani, a kamate su zaračunavane”, navode iz “Elektro-Hercegovine”, napominjući da je zajednički dug potrošača kada su se registrovali bio 45.616 KM.

U “Elektro-Hercegovini” kažu da je ovaj dug srazmjerno raspoređen na svih 36 krajnjih potrošača i da je svima ponuđeno plaćanje duga u ratama do pet godina.

“Na izdate pojedinačne račune potrošači su mogli uputiti prigovor distributeru, što oni nisu učinili”, napominju iz ovog preduzeća i dodaju da plaćanje nije bilo uredno i da se dug povećavao zbog čega su morali potraživanja da naplate sudskim putem.

Nadležni iz “Elektro-Hercegovine” ističu da su u sudskom postupku kupci električne energije obavezani na plaćanje duga koji je za svakog pojedinačno utvrdio sudski vještak koji je i sačinio nalaz o izvršenom vještačanju od 5. oktobra 2010. godine na koji tuženi nisu imali primjedbe.

SRNA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here