Naslovnica Region Balkan u centru inostranih interesovanja

Balkan u centru inostranih interesovanja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je Balkan jedan od prioriteta Unije.

Mogerinijeva je na otvaranju konferencije ambasadora EU istakla da su na Balkanu ove godine tenzije zabrinjavajuće rasle, ali da su partneri u regionu uvijek uspijevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na putu ka Uniji jer to “traži njihovo stanovništvo”.

Ona je navela da im je Unija pomagala na tom putu, ali da je to bila njihova zasluga jer mladi to traže od svojih lidera.

– Možda će biti teško, možda će biti izazov, možda će biti bolno sa vremena na vrijeme raditi na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima, ali ako na kraju dana to ljudi traže od vas, to morate da obezbijedite. Mi smo tu da omogućimo da to obezbijede -rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da Balkan nije dvorište Evrope, već sama Evropa, te je istakla da se naljuti svaki put kada se “prijateljima Unije na Balkanu” kaže da su “na putu ka Evropi”.

Mogerinije je podsjetila da će uskoro sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom samoproglašenog Hašimom Tačijem kako bi bio nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

– Treba da postavimo kao naš cilj do kraja ovog mandata da vidimo značajne korake za svakog balkanskog partnera na putu ka EU – rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da slijedi još posla, kako unutar tako i izvan EU, ali da smatra da je to realan i ambiciozan, ali moguć i potreban cilj u narednim godinama.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here