Naslovnica Region Avionu vojske Srbije otkazao motor

Avionu vojske Srbije otkazao motor

Iznenadni prekid rada motora tokom leta na relativno maloj visini glavna je okolnost koja je u fokusu članova komisija koje istražuju okolnosti pada aviona “Supergaleb” G4 Vojske Srbije i pogibije pilota potpukovnika Nenada Ćulibrka i kapetana Dejana Pandurovića, pišu “Večernje novosti”.

Prvi zadatak istražnih organa biće ispitivanje uzroka gubitka pogonske sile rols-rojsovog motora, ali i reakcije pilota, piše list pozivajući se na svoja saznanja.

Rasvjetljavanjem teške vazduhoplovne nesreće bave se specijalne komisije Generalštaba i Ratnog vazduhoplovstva, Inspektorat odbrane kao i Više javno tužilaštvo u Šapcu.

Članovi ovih timova u subotu su izašli na mjesto pada aviona i nastavili prikupljanje rasutih dijelova letjelice, uzimanje izjava od mještana i fotografisanje njive na koju se srušio avion. Vojnim komisijama nije određen rok za sastavljanje izveštaja, već su dobile odrešene ruke u pogledu trajanja istrage.

List navodi i da će članovi vojnih komisija svoj rad bazirati na otrkivanju uzroka nagle promjene pravca leta, ali i na potrazi za odgovorom zašto se posada nije katapultirala iz letjelice koja se strmoglavo kretala ka tlu.

Za ovaj dio istrage ključnu ulogu ima video snimak, koji su sa zemlje napravili očevici udesa. Prve procjene govore da je supergaleb imao za sada nepozanti problem sa motorom i to u delikatnom trenutku zaokreta letjelice.

Pod lupom komisija biće i okolnosti na osnovu kojih su piloti donjeli odluku da ne napuste letjelicu uprkos obrušavanju. Nije isključena ni mogućnost da su Ćulibrk i Pandurović do poslednjeg trenutka pokušavali da “izvade” avion, ali i da izbjegnu naseljene dijelove sela, pišu Novosti.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here