Naslovnica Trebinje Ansambl “Jovan Dučić” – ponos Trebinja (VIDEO)

Ansambl “Jovan Dučić” – ponos Trebinja (VIDEO)

Sa međunarodne smotre folklora u Bugarskoj, članovi trebinjskog Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ u svoj grad vratili su se zadovoljni i ponosni, sa osvojena dva prva mjesta.

Nastupili su na dva festivala, a za njih je, ističu, bio ponos i čast da Trebinje, Hercegovinu i RS predstave u najboljem svjetlu. U svaki pokret i igru unijeli su, kažu, mnogo ljubavi i emocija, pa zato i ne čudi što je među 48 ansambala iz cijele Evrope i Azije, titula najboljih pripala upravo njima.

– Ovo iskustvo je do sada najljepše iskustvo u životu. Mislim, opet, Bugarska je u pitanju, sva naša putovanja su divna, ali ovo nekako mislim da ću pamtiti za života, još ova nagrada je kruna na sve – rekla nam je Tijana Ukropina, ANI „Jovan Dučić“ Trebinje.

– Ovo mi je treće putovanje u Bugarskoj. Stvarno, druženje je bilo fantastično, igra još bolja. Uzeli smo dva prva mjesta….Šta je ono što te najviše ovdje ispunjava? Prvobitno druženje. Druženje je na prvom mjestu, svi moramo biti zajedno, a folklor sam zavolio nakon dva, tri mjeseca igranja. Preporučujem svima da upišu – poručuje Marko Vučić, ANI „Jovan Dučić“ .

U Bugarskoj je nastupilo 45 članova ansambla, a izveli su kola „Šumadija“, „Kosovsko Pomoravlje“ i „Vlaške igre Dubočke kraljice“. Igre iz Hercegovine, zbog odsustva pojedinih članova ovoga puta, kažu, nisu mogli da izvedu. Članovi ansambla „Jovan Dučić“ tokom kratkog, četvorogodišnjeg postojanja osvojili su i brojne druge nagrade. Posebno izdvajaju priznanja „Blue Diamond-a“, a ponosni su i na prošlogodišnju nagradu iz Valjeva, gdje su proglašeni najboljim asamblom. Za dobre rezultate i uspjeh, kažu, potrebno je mnogo rada, truda i odricanja.

– Mnogo sijedih, mi koji radimo, ovim radom imamo. Zapostavimo čak i svoju porodicu i familiju, a to radimo i srcem i dušom, ali ima, neko će reći kasnije, spomenuće i moje i imena ovih koji su radili zajedno za dobrobit ove omladine – iskren je bio Nebojša Ratković, umjetnički rukovodilac Ansambla.

U Ansamblu su zahvalni svima koji ih finansijski i moralno podržavaju da budu uspješni i da funkcionišu bez većih problema. Kada odlaze na nastupe najteže je, kažu, naći prevoz, a dobro bi im došlo i kada bi mogli da obnove nošnje.

– Kad vam neko da, ponudi prevoz, sve vam je dao, sve vam je dao, vjerujte mi, ali se nekako snalazimo i umijemo. Moram da naglasim, ovo putovanje igrači su snosili dio troškova, a svo tamo bitisanje u Bugarskoj smo platili 5 545 evra iz svoga džepa, naravno, naši divni roditelji, ove divne djece su izdvojili na čelu sa mnom i ja sam platio naravno – dodaje Ratković.

Među onima koji pomažu ansambl je i njihov član, veteran Nikola Lučić. Nikola je prije odlaska u inostranstvo bio među prvim članovima trebinjskog KUD „Alat“, koji postoji već 60 godina. Ljubav prema folkloru, pjesmi i druženju nakon povratka iz Njemačke doveli su ga u Ansambl „Jovan Dučić“.

– Ja sam odlučio da im baš koliko mogu da im pomognem, finansijski i iskustvom, da budem član toga kluba, lijepog i tako to nastavlja se dalje. Ja sam ovdje već dvije i po godine, vratio sam se skroz i tako će da bude dok me zdravlje služi – dodao je Nikola Lučić, član ovog ansambla.

Ansambl „Jovan Dučić“ trenutno ima oko 200 članova. Narednog mjeseca, nastupiće kao predstavnici Srpske na Danima RS u Srbiji, a najvažnija koreografija biće im izvorne igre iz Hercegovine.

Neda Petković

Srpska Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here