Naslovnica Svijet Amerikanci kupuju tkivo Rusa?

Amerikanci kupuju tkivo Rusa?

Vazdušna komanda za obuku vazduhoplovnih snaga SAD objavila je tender za kupovinu uzoraka RNK – živih tkiva Rusa evropeidne rase, koji je objavljen na sajtu američke vlade za nabavke.

Pentagonu su između ostalog, potrebni uzorci molekula RNK koji učestvuju u realizaciji genetske informacije čovjeka. Donatori moraju da budu zdravi, a uzorci tkiva iz Ukrajine se ne razmatraju, stoji na sajtu za nabavke američke vlade.

Vazdušna komanda za obuku, koja se bavi profesionalnim izborom pilota i tehničara, nije krajnji korisnik “živog tkiva” iz Rusije. Vazduhoplovne snage imaju 59. medicinsko krilo.

Prema tenderu koji je objavljen, nije jasno kakva je namjena za ovu porudžbinu. “Sputnjik” ocjenjuje da je porudžbina ruskih uzoraka RNK najvjerovatnije povezana sa razvojem, ispitivanjem i pripremom za borbenu upotrebu biološkog oružja.

Kako prenosi “RT”, Vazdušna komanda traži najmanje 12 RNK uzoraka, kao i 27 uzoraka zglobne tečnosti. Svi uzorci moraju da ispune odgovarajuće standarde.

– Svi uzorci moraju biti zamrznuti i moraju biti od različitih donora, i ne smiju biti zaraženi virusima HIV-a, HBV-a, HCV-a. Svi moraju biti ruskog/kavkaskog porijekla. Donori moraju biti zdravi, bez povreda mišića ili skeleta, što mora da potvrdi patologija. Uzorci moraju biti teži od 0,25 grama – stoji u objavljenom tenderu.

Uz uzorke, moraju se priložiti i karakteristike kao što su pol, starost, etnička pripadnost, da li je donor bio pušač ili ne, istorija bolesti, visina, težina, indeks tjelesne mase. Uzorci moraju da se dostave u vazdušnu bazu “Lakland” kod San Franciska, nedaleko od San Antonija, u roku od 10 dana od kada druga strana primi novac.

Razlozi još uvijek nepoznati

Kako piše “RT”, jedan od razloga zbog kojih je ovakva porudžbina oglašena moglo bi da bude medicinsko istraživanje. RNK je neophodan kako bi se prevele genetske informacije u proteine.

– Što više znate o genetičkoj raznolikosti ljudi, više imate opcija u dijagnostici i pretnjama. Svi ljudi se razlikuju – rekao je za “RT” profesor Konstantin Severinov iz Univerziteta Rutgers.

Ipak, pojedini stručnjaci smatraju da vojni sektor može jedino da interesuje razvoj biološkog oružja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here