Naslovnica Trebinje Ako palite vatru na otvorenom, preduzmite mjere opreza!

Ako palite vatru na otvorenom, preduzmite mjere opreza!

Centar javne bezbjednosti Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora. Prije nego što se napusti mjesto gdje je vatra gorjela potrebno je dobro provjeriti da li je ugašena.

Odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.

S obzirom, da u našim krajevima je počelo pripremanje zemljišta za sadnju, mora se istaći da je paljenje korova, strništa i drugog zapaljivog materijala na poljoprivrednom  zemljištu dozvoljeno pod nadzorom i uz obezbjeđenje sledećih uslova:

  • Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;
  • Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;
  • Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbjediti pojas širine 3 metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine 2 metra;
  • Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

Na području koje operativno pokriva Centar u prvih tri mjeseca 2017 evidentirano je 38 šumskih požara.  Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Centar javne bezbjednosti Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here