Naslovnica Region 7 TEŠKIH PITANJA Vučić je predsednik već u prvom krugu, ALI JOŠ...

7 TEŠKIH PITANJA Vučić je predsednik već u prvom krugu, ALI JOŠ NE ZNAMO ODGOVORE NA OVE DILEME

Aleksandar Vučić pobedio je u prvom krugu izbora za predsednika Srbije, na drugom mestu je Saša Janković, a na visokom trećem Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli. Iznad pet odsto glasova osvojio je još samo Vuk Jeremić, dok su svi ostali kandidati ostali “ispod cenzusa” i pred njima je mučan period analize političkog delovanja i odluka – kuda dalje.

Ovo su prva pitanja i dileme koje su se otvorile nakon proglašenja izbornih rezultata, na koje još nemamo odgovore.

1) Ko će biti premijer Srbije?

Teško je zamisliti da će Aleksandar Vučić, novoizabrani predsednik Srbije, sada postati ceremonijalna figura i ispustiti uzde vlasti. Ipak, izbor osobe za premijersku funkciju biće jedna od važnijih odluka koju će doneti u predstojećim danima.

2) Da li će Saša Janković osnovati stranku?

Bivši zaštitnik građana je ostvario vrlo dobar rezultat, ali na krilima infrastrukture koju mu je pozajmila Demokratska stranka. Kreiranje vlastite partije, međutim, moglo bi da pokaže da li Janković ima potencijal za više od časnog poraza u prvom krugu.

3) Da li su beli listići prerasli u Belog Preletačevića?

Značajan procenat ljudi koji su glasali za Luku Maskimovića, alijas Belog Preletačevića, pokazuje da postoji duboko razočaran sloj birača do kojeg nisu uspeli da dopru čak ni novi kandidati poput Saše Jankovića i Vuka Jeremića. Kakav je uopšte profil nekog budućeg političara koji bi to mogao da uradi?

4) Šta čeka Vuka Jeremića?

Izvesno je da perspektivan političar sa iskustvom u Ujedinjenim nacijama, koji je slovio za glavnog protivnika Aleksandra Vučića, ne može biti zadovoljan ni četvrtim mestom, ni sa 5-6 odsto osvojenih glasova. Da li Jeremić sada namerava da osnuje stranku?

5) Da li je ovo kraj Šešeljeve SRS?

Šešelj je osvojio manje od 5 odsto glasova, a pošto SRS kao partija ima daleko manji izborni potencijal od svog lidera, deluje da će radikalima u budućnosti prelazak cenzusa biti gotovo nepremostiva prepreka.

6) Da li Saša Radulović može da se oporavi od ovoga?

Jednu od najkontroverznijih kampanja imao je Saša Radulović, koji se, zalažući se za što veću izlaznost, samostalno kandidovao ne priklonivši se drugim opozicionim kandidatima, zbog čega je trpeo žestoke kritike iz redova opozicije. Završio je na oko 1,5 odsto osvojenih glasova – da li je time preko noći prokockao veliki uspeh ostvaren na parlamentarnim izborima?

7) Šta sada čeka Demokratsku stranku?

DS je nesebično pozajmila svoju stranačku infrastrukturu Saši Jankoviću, ali je pritom ostala u senci i pitanje je koliko je profitirala od solidnog rezultata bivšeg ombudsmana. A, pogotovo je pitanje šta će se dogoditi sa rejtingom i članstvom DS ako Janković osnuje vlastitu partiju.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here