Naslovnica Zanimljivosti Do 23. vijeka vrućine na Zemlji će biti neizdržive!

Do 23. vijeka vrućine na Zemlji će biti neizdržive!

U narednih sto do dvije stotine godina na Zemlji će zavladati vreline kakvih nije bilo još od doba trijasa, prije 200 miliona godina, kažu naučnici. Do početka 23. vijeka klima bi mogla postati najtoplija u posljednjih 420 miliona godina.  

Studija, objavljena u uglednom časopisu “Nejčer komunikejšns”, temelji se na 1.200 procjena koncentracija ugljen-dioksida kroz dužu geološku istoriju Zemlje u trajanju od gotovo pola milijarde godina.

Iz nje proizlazi da će koncentracije ugnjen-dioksida u atmosferi, ako čovječanstvo potroši sva dostupna fosilna goriva, porasti do nivoa kakav nije zabilježen u geološkim slojevima starim 420 miliona godina.

Gevin Foster, profesor geohemije na Univerzitetu u Sautemptonu, ističe da se koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi iz drevnih perioda ne mogu direktno izmjeriti.

“Moramo se oslanjati samo na indirektne faktore u zapisu stijena. U ovoj studiji prikupili smo sve objavljene podatke o raznim vrstama faktora kako bismo dobili kontinuirani zapis nivoa ugljenika tokom geološke istorije Zemlje”, pojašnjava on.

Geološki zapisi otkrivaju da je brzina kojom se klima danas mijenja vrlo neuobičajena.

Nivo ugnjen-dioksida povećan je u posljednjih 150 godina, od predindustrijskog perioda do danas, za skoro 50 odsto.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here